09 August, 2012

DRB-HICOM - BANDAR AUTOMOTIF RM1B DI TANJONG MALIM


DRB Hicom Bhd bercadang membangunkan semula projek bandar automotif bernilai lebih RM1 bilion di yang tergendala sejak 15 tahun yang lalu.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mengesahkan, selepas melalui perbincangan dengan kerajaan negeri, DRB Hicom bersetuju untuk menjadikan kawasan seluas 4,000 ekar di Tanjung Malim sebagai pusat industri automotif.

“Syarikat berkenaan telah membentangkan pelan baru yang cukup komprehensif  bagi menjadikan Tanjung Malim sebagai pusat pengeluaran utama Proton,” katanya.

Beliau juga dimaklumkan bahawa satu pasukan khas telah ditugaskan untuk melawat beberapa bandar automotif terbesar di luar negara seperti Jerman yang menjadi bandar pengeluar kereta berjenama Volkswagen.

Dengan adanya perancangan besar yang dikemukan DRB-Hicom, beliau percaya projek  Proton City yang dilaksanakan di kawasan itu bakal menjadi salah satu mercu tanda setelah terbiar sekian lama.

“Saya percaya dengan pengurusan baru DRB-Hicom dan komitmen yang ditunjukkan juga begitu baik sekali,” ujarnya.

Dr Zambry berkata demikian dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Bangunan SUK, dekat sini, hari ini.

Sementara itu, beliau katanya, pasti kesungguhan pengurusan DRB-Hicom yang ingin menjadikan Tanjung Malim sebagai pusat pengeluaran kereta dan bandar automotif mampu dilaksanakan.

Di samping itu, perbincangan mengenai keperluan mendirikan sekolah serta kemudahan pendidikan yang lain akan diadakan  memandangkan berlakunya penambahan penempatan penduduk di situ.

“Kawasan 4,000 ekar itu termasuk kawasan Universti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan dijangka penduduk kampus mencapai 20,000 atau lebih ditambah dengan pembangunan hartanah oleh DRB melalui anak syarikatnya,” jelasnya lagi.

Sehingga kini, projek pembangunan di kawasan tersebut sudah mencapai hingga 30 peratus dan untuk pelaksanaan secara menyeluruh, DRB-Hicom memerlukan kawasan tanah yang baru untuk mendirikan kawasan komersial di Tanjung Malim.

Sumber : Perak Today

3 comments:

Budak Trolak said...

Semoga pembangunan yang berlaku akan memberi peluang pekerjaan yang lebih kepada warga Malaysia umumnya dan warga Tanjong Malim khususnya.

Kump. Anak2 Muda Keluar UMNO said...

.


(( Take Note )) UMNO BODOH - Kenapa BN Tak Buat HUDUD Sejak 50 Thn dulu?Tak ada apa yg perlu dijelaskan lg. Tak ada apa yg perlu diterangkan lg. Tak ada apa yg perlu diperincikan lg. Pemuda dan Puteri UMNO sememangnya BODOH.

Bila kaum Cina menolak HUDUD, pandai pulak mereka sibuk2 nak bercakap pasal HUDUD. Yg Barisan Nasional yg dah memerintah lebih 50 tahun tak pernah buat HUDUD , 'Ada ko kisah'? Kepala otak pemuda dan puteri UMNO letak kat mana?

Bodoh sangat kalau ada orang kata mengundi UMNO yg dah memerintah 50 tahun tanpa HUDUD lebih baik berbanding kaum cina yg tak faham HUDUD menolak HUDUD.

Jadi, fikirkan sy ada alasan cukup kuat kenapa menolak BN dan menerima PAKATAN RAKYAT. Sememangnya mereka tak pernah buat HUDUD sejak 50 tahun dulu. Dan pemuda dan puteri UMNO memilih utk jadi BODOH.


(Edit, copy & paste dari 'Page FB Kump. Adik2 Keluar UMNO')

Anonymous said...

Very goоԁ article! We will bе linking to this particularly gгеat content on our websіte.
Keep up the great writing.
my web site > Pikavippi