19 January, 2011

MISTERI KEHILANGAN NOOR AISYAH


Kehilangan Noor Aisyah Umairah, berusia 2 tahun di Kampung Lintah, Slim Village, Perak terus menjadi misteri. Kanak-kanak perempuan itu hilang sejak tengahari semalam (18hb Januari 2011) dan operasi mencari yang dihentikan pada jam 3.30 pagi tadi disambung semula pagi ini.

Noor Aisyah ditinggalkan bersama seorang lagi kanak-kanak seusianya di rumah, sementara neneknya keluar untuk menjemput seorang lagi cucunya pulang dari sekolah berdekatan. Setibanya nenek itu ke rumah, beliau mendapati Noor Aisyah sudah hilang dan rakannya berada di tepi jalan berhampiran sebuah anak sungai.

Pasukan bomba yang bergegas ke tempat kejadian berusaha mencari sekiranya Noor Aisyah terjatuh ke dalam anak sungai, tetapi tiada apa-apa petanda sebegitu. Pihak polis dengan bantuan Unit Anjing Pengesan cuba menjejaki kanak-kanak itu di sekitar pinggir kampung sehingga 10.30 malam tadi tetapi tidak membuahkan apa-apa hasil. 

Ada sikap anih yang tidak pernah ditunjukkan oleh anjing pengesan seperti dilaporkan oleh pelatihnya. Haiwan itu berpusing di sekitar satu tempat yang sama beberapa kali dengan aksi seolah-olah sasaran yang dicari berada hampir di depan mereka. Namun tiada apa-apa yang ditemui.

Walaupun ada beberapa petanda misteri hasil bantuan beberapa orang bomoh termasuk yang datang dari Kuala Lumpur sejak malam tadi, namun usaha mengembalikan Noor Aisyah ke pangkuan keluarga masih menemui jalan buntu.

Noor Aisyah tinggal bersama datuk dan neneknya di kampung berkenaan, sementara kedua ibubapanya yang bekerja menetap di Ipoh. Kampung Lintah adalah penempatan tradisional sejak lebih 100 tahun lalu, dan dipinggir kampung itu dipenuhi tanaman kelapa sawit, getah dan hutan belukar.

Sehingga kini tidak dapat dipastikan ke manakah Noor Aisyah menghilang, samada beliau masih berada di sekitar kampung atau telah dilarikan ke tempat lain.

Pihak keselamatan dengan bantuan orang ramai meneruskan usaha mencari kanak-kanak malang itu sehingga kini. Jika ada sebarang maklumat, silalah menghubungi Balai Polis Slim Village di talian 054528335.

Berbincang dengan pihak keselamatan setelah operasi mencari dijalankan
Antara pasukan keselamatan dan orang ramai yang menyertai operasi mencari

BERITA TERBARU YANG DITERIMA

Ketua UMNO Cawangan Lintah Piong, Raja Razak Raja Ahmad yang baru dihubungi sebentar tadi memberitahu, Noor Aisyah telah ditemui kira-kira jam 7.30 pagi tadi di kawasan berpaya di pinggir ladang getah terletak kira-kira 3 kilometer dari tempat dia dikesan hilang. Seorang penoreh getah yang dalam perjalanan ke kebunnya terdengar bunyi tangisan, dan apabila beliau meninjau tempat tangisan itu, didapati seorang kanak-kanak perempuan yang sedang kesejukan berada di satu kawasan berpaya dan berlumpur. Beliau menghubungi penduduk kampung. Pasukan keselamatan dan orang ramai kemudiannya bergegas ke tempat Noor Aisyah ditemui.

Noor Aisyah yang mengalami calar-calar kecil dan kesan gigitan nyamuk, dibawa balik ke rumah datuknya sebelum dibawa ke Hospital Slim River untuk pemeriksaan kesihatan.

SYUKUR ALHAMDULILLAH.

 Menziarah Noor Aisyah di Hospital Slim River. Kelihatan ayah, ibu dan datuk kanak-kanak ini.
Siti Aisyah Umairah sedang nyenyak tidur

6 comments:

pizli said...

Alhamdulillah jumpa.. Alhamdulillah...

Anonymous said...

mohon link ke
http://wicararumi.blogspot.com

Pakteh said...

Syukur...
Alhamdulillah..
Allah maha kuasa...

sunsnake@budakbalun said...

Assalammualaikum YB,
Alhamdulillah.. Akhirnya berjaya ditemui..

Moga jadi peringatan pada semua..

Syabas atas usaha dan semua dan tahniah pada YB yang turun padang!

budakbalun

Cikgu Sani said...

Alhamdulillah,tahniah Datuk tindakan pantas dan kerjasama semua pihak .

karl said...

mohon link http://wicararumi.blogspot.com